Foto: Zuhal Kocan

Biografi

Mathilde Falch (født 30. december 1989 Søborg) er en dansk sangerinde og sangskriver. Hun har udgivet fire albums og en EP.

Privatliv

Familien flytter fra Søborg til Gl. Kalvehave på Sydsjælland, da Mathilde er syv år. I hendes barndomshjem er der altid gang i musikken og sangskrivningen, og Mathilde lærer at spille klaver og tværfløjte. Meget tidligt begynder Mathilde Falch at skrive egne sange, men hun får først modet til selv at synge dem, da hun tager på efterskole.

Som 16-årig udvikler Mathilde en spiseforstyrrelse og destruktiv, der er så alvorlig, at hun bliver indlagt på psykiatrisk hospital i seks måneder. Da hun efter en hård kamp med sygdommen udskrives, flytter hun i egen lejlighed i Vordingborg med sin guitar og sit keyboard. Fyldt med ny livslyst begynder hun at dele sine følelser og tanker i sange, der på ingen måde lægger fingre imellem. Mathilde har siden været meget åben omkring sin historie med psykisk sårbarhed & misbrug og ikke mindst vejen ud på den anden side.

Efter en tid i Vordingborg flytter Mathilde Falch i 2009 til København, hvor hun samler et band omkring sig og selv begynder at booke koncerter på små caféer, spillesteder og på gader og stræder. Samtidig med at musikken fylder mere og mere i hendes liv, arbejder hun bl.a. som credit-card-sælger og på en genbrugsstation, for at spare penge sammen til at gå studiet og indspille.

Karriere

Mathilde pladedebuterer i januar 2009 med singlen "Måske om 5 år", men inden da har man allerede kunnet opleve hende live både som soloartist og med eget band på de mindre klubscener i Danmark. Senere på året stifter Mathilde Falch sit eget pladeselskab, Just For The Record. Navnet bliver valgt efter en afstemning på Facebook, hvor fans kommer med forslag til navnet, og Just For The Record (foreslået af komikeren Lars Hjortshøj) vandt stort. Det er typisk for Mathilde Falch at involvere sine fans i de ting, hun foretager sig.

I efteråret 2009 TV-debuterer Mathilde i et enkelt afsnit af DR-serien Livvagterne, hvor man bl.a. kan opleve hende synge "Solen Er Så Rød, Mor". Debutsinglen bliver fulgt op af EPen, "Kom Med Mig" i 2010. EPen indeholder fire numre, får gode anmeldelser og titelnummeret herfra kan i øvrigt også høres i et kort uddrag i Livvagterne.

Mathilde Falch bliver nu tilknyttet bookingbureauet Fyns Musik Kontor, og tager på den første længere turné med eget band, og på denne måde når hun ud til et lidt bredere publikum. Efterhånden er hun ved at have tjent penge nok til at kunne gå i studiet og indspille debutalbummet, "Lad Mig Gå Fri". Albummet udkommer i februar 2012 til positiv omtale og gode anmeldelser i medierne.

Jyllandsposten skriver bl.a.: "Mathilde Falch er en imponerende moden og fuldt flyvefærdig sangskriver", mens Søndagsavisen noterer: "Det oser langt væk af nærvær, indlevelse og gennemtænkte tanker og tekster."

2012 byder på flere og flere livejobs, og Mathilde Falch får med sit lange, seje træk etableret et renommé som en seriøs og lovende ung sangskriver med meget på hjerte og med mere rock i blodet end de fleste af hendes samtidige. Sammen med sit band bliver hun nu også booket til at optræde på nogle af landets større festivaler. Hun debuterer bl.a. på Smukfest i Skanderborg i 2013.

Mathilde Falch bliver i sommeren 2012 gift med komikeren Jesper Juhl. I stedet for at holde tale til sin gom, vælger Mathilde at skrive en sang med titlen "Når Du Er Her". Sangen udkommer som single i efteråret 2012, og følges op af bl.a. en stribe solo-koncerter, hvor man også kan høre Mathilde Falch fortælle om hendes sejr over den spiseforstyrrelse, der tidligere har præget hendes liv.

I 2013 starter Mathilde Falch et samarbejde med guitaristen og produceren Søren Christensen fra bandet The Blue Van. I Søren Christensens lille hjemmestudie i en kælder på Nørrebro indspiller de den stribe sange, der i 2014 bliver til Mathilde Falchs andet album, "Bag Mine Øjenlåg".

i 2015 udsendte Mathilde Falch sit tredje album "Alle Taler". Albummet blev blandt andet udnævnt som "Ugens Album" på P4.

I 2017 udsender Mathilde Falch sit fjerde album "Som Børn På Ny", der igen modtager femstjernede anmeldelser.

Dagbladet Information skrev blandt andet nedenstående om “Som Børn På Ny” i Klaus Lynggards anmeldelse af albummet: 

"Mathilde Falch konfronterer skånselsløst sine dæmoner på modigt og nødvendigt udspil. Som modvægt til tjald og faldera er Mathilde Falch en nødvendighed, som rapporterer fra de ødelagte steder i sindet, de fleste af os har besøgt og så udmærket kender, men som vi ofte bagatelliserer eller fejer ind under det famøse gulvtæppe for ikke at ødelægge den gode stemning. “

Mathilde Falch er en af landest mest aktive livemusikere.

Mathilde Falch har et tæt samarbejde med Landsforeningen SIND, hvor Mathilde Falch også i 2015 blev udnævnt som ambassadør. Det har stor betydning for Mathilde Falch at sætte fokus på psykisk sårbarhed og at være med til at nedbryde tabuerne deromkring, og man møder hende også som solist/foredragsholder ved arrangementer, der netop har fokus på denne side af livet.

Blå Bog

Mathilde Falch

Født: 30.12.1989 

Gift med komikeren Jesper Juhl (Gift 30/06/12)

Forældre til Leo (2017)

Bosat i København

Musiker, bandchef og pladeselskabsejer (Just For The Record) og ejer af www.refluksfamilie.dk

1. singleudspil kom fra Mathilde i 2009.

Udgivet en EP (2010) og fire album.

Mathilde Falch er ambassadør for Landsforeningen SIND. Mathilde har selv været åben omkring sin historie med psykisk sygdom og misbrug.

Skrevet af Charlotte Villumsen -  www.da.wikipedia.org/wiki/Mathilde_Falch